Η μια μεριά του Φαραγγιού δεν σμίγει
με την άλλη,
και λαχταρούνε το σεισμό να ανταμωθούνε
πάλι.

Ανακοινώσεις

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΕΚΔΗΛΩΣΗΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
31-03-12Πρόσκληση

Το Σάββατο 31 Μαρτίου και ώρα 7,00μ.μ. η ιστορικός ερευνήτρια Κατερίνα Χατζάκη θα μιλήσει στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», με θέμα: «Η Ιεράπετρα και η περιοχή της στο λυκόφως του Μεσαίωνα». ... Πηγή της έρευνας αποτελεί η μελέτη των νοταριακών εγγράφων που διασώζονται στα κρατικά αρχεία της Βενετίας η αναδίφηση των οποίων συνθέτει αυτούσια την εικόνα της ζωής και των δραστηριοτήτων των κατοίκων του 16ου αιώνα. Διοργάνωση:
Εφημερίδα «Ιεράπετρα 21ος Αιώνας»
Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Ανατολής
Πολιτιστικός Σύλλογος Βαϊνιάς
Πολιτιστικός Σύλλογος Κεντριού
Υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράπετρας

Συμμετέχει με μικρό θεατρικό δρώμενο η σχολή χορού του Νίκου Μεταξάκη

27-02-12

Καθαρά Δευτέρα - Γιορτή Φασολάδας

Γιορτή Φασολάδας στην Ανατολή Σας περιμένουμε την Καθαρά Δευτέρα με κέφι, ζωντανή μουσική και νηστίσιμους μεζέδες στην καθιερωμένη Γιορτή της Φασολάδας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Σύλλογος μας, σας υποδέχεται στον άνετο παραδοσιακό χώρο του πολιτιστικού μας κέντρου στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Ανατολής και σας υπόσχεται μια όμορφη καθαρά Δευτέρα. Πλήρες νηστίσιμο μενού, με είσοδο 5 ¤.

31-07-11Τελλαλήματα 2011

Ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Ανατολής , σας καλεί να παρεβρεθείτε και να συμμετέχετε στην κορυφαία καλοκαιρινή εκδήλωση που ετοιμάζουν τα μέλη του συλλόγου την Κυριακή 31 Ιουλίου.Μια βραδιά γεμάτη παράδοση, δημιουργία, κρητική μουσική, χορό και διασκέδαση ως την Ανατολή.

Την εκδήλωση πλαισιώνουν οι μουσικοι Βαγγέλης Βαρδάκης - βιολί, Αντώνης Μπαριταντωνάκης - κιθάρα, Γιώργος Λαμπράκης - λαούτο. Συμμετέχει το χοροδιδασκαλείο του Νίκου Μεταξάκη. Σας περιμένουμε από τις 6 το απόγευμα. Σας προτείνουμε να περπατήσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού μας και να σεργιανήσετε ως την Κάτω Βρύση. Θα συναντήσετε πολλές όμορφες, δροσερές και νόστιμες εκπλήξεις.

07-03-11

Καθαρά Δευτέρα - Γιορτή Φασολάδας

Ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Ανατολής σας προσκαλεί στην καθιερωμένη εκδήλωση μας την καθαρά Δευτέρα που θα γίνει στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου στην Ανατολή. Κρητική Μουσική με ντόπιους καλλιτέχνεςκαι πλούσιο σαρακοστιανό μενού. Ρακί και κρασί δωρεάν. Ώρα έναρξης 11π.μ. Είσοδος 5euro

17-18-19/12/10

3ήμερο Σεμινάριο

Ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Ανατολής συμμετέχει στο θεματικό σεμινάριο με θέμα «εισαγωγική επιμόρφωση στην αειφόρο εκπαίδευση : Βιοποικιλότητα, φυσική καλλιέργεια, αναδάσωση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», που διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας το 3ήμερο 17-18-19 Δεκεμβρίου προσφέροντας φιλοξενία σε 40 περίπου καθηγητές του νομού Λασιθίου οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν ημερήσια επίσκεψη στην Ανατολή στα πλαίσια του προγράμματος αυτού.

Κατά την επίσκεψή τους οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τα μέλη του συλλόγου μας θα πραγματοποιήσουν δράσεις όπως δεντροφύτευση, αναδάσωση και δημιουργία μικρού βοτανικού κήπου εντός του οικισμού, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ενδιαφέρουσα οικοξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό της Ανατολής και να απολαύσουν κρητικούς παραδοσιακούς μεζέδες προσφορά του συλλόγου μας.

Το πρόγραμμα που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον διευθυντή του ΚΠΕ Ιεράπετρας Παύλο Δασκαλάκη περιλαμβάνει επίσης ενημέρωση από τον Ανατολιώτη Μανόλη Πηγιάκη, για τα ασβεστοκάμινα της Ανατολής και τη συμβολή τους στη διατήρηση του δασικού οικοσυστήματος και στη συνέχεια η πρόεδρος του συλλόγου Κούλα Αγγελάκη θα μιλήσει για το δίκτυο των όμορφων χωριών στο οποίο συμμετέχει η Ανατολή.

10/10/10Ενημερωτική εκδήλωση Ο Πολιτιστικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος Ανατολής στηρίζοντας την προσπάθεια δημιουργίας Γυναικείου Συνεταιρισμού παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης την Κυριακή 10-10-2010 στις 10 το πρωί στο γραφείο του συλλόγου στην Ανατολή, με ομιλητή τον κ. Μπάμπη Αντωνακάκη, Δ/ντή Αναπτυξιακής Λασιθίου. Καλούνται όσες ενδιαφέρονται να ενημερωθούν να παραβρεθούν.

05/09/10Εκλογοαπολογιστική Το Δ.Σ του συλλόγου καλεί τα μέλη του την Κυριακή 05/09/2010 και ώρα 10:30 π.μ στην επαναληπτική γενική συνέλευση στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου Ανατολή με θέματα
  • Απολογισμός απερχόμενου Δ.Σ
  • Προτάσεις για τον παραδοσιακό οικισμό της Ανατολής και δράσεις του Συλλόγου
  • Διενέργεια εκλογών για ανάδειξη νέου Δ.Σ

Η παρουσία όλων κρίνετε αναγκαία

01/08/10Λαϊκή συνέλευση Σας ενημερώνουμε ότι, τη Κυριακή 01 Αυγούστου 2010, στις 10.30 π. μ., στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Ανατολής θα πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση σχετικά με τα " Όμορφα χωριά της Κρήτης ", όπου έχει ενταχθεί η Ανατολή. Στην εκδήλωση θα γίνει ενημέρωση σχετικά για τη πρόοδο και τις εξελίξεις που υπάρχουν καθώς και τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα ΄΄ πράσινη ανάπτυξη ΄΄ από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Μάνο Μαρκόπουλο.Είναι απαραίτητο να είναι παρόντες όλοι οι Ανατολιώτες αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για το Δημοτικό Διαμέρισμα της Ανατολής.
23/05/10Τελαλήματα 2010 Στο χώρο του δημοτικού σχολείου θα γίνουν τα "τελαλήματα"(ακουστικό δείγμα).Θα χορέψει τοπικούς χορούς η χορευτική ομάδα του συλλόγου με τους ήχους του συγκροτήματος του Βαγγέλη Βαρδάκη.Παράλληλα θα φιλοξενηθεί το περίπτερο της Ν.Α Λασιθίου που πήρε μέρος στην έκθεση Λαϊκού Πολιτισμού στον Πειραιά, με παραδοσικά επαγγέλματα.Μετά το τέλος του διαγωνισμού θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.Ώρα εναρξης 17:00
15/02/10Γιορτή Φασολάδας Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την Γιορτή φασολάδας του Πολιτιστικου Φυσιολατρικού Συλλόγου Ανατολής την Δευτέρα 15/02/2010 και ώρα 12:00 μ.μ. - 7:00 μ.μ.
19/12/09Αποκαλυπτήρια Μνημείου Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ανατολής Ιεράπετρας το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009 ώρα 11π.μ
01/11/09ΚΑΖΑΝΕΜΑΤΑ 2009 Ο πολιτιστικός & φυσιολατρικός σύλλογος Ανατολής σας καλεί στην εκδήλωση ΚΑΖΑΝΕΜΑΤΑ 2009 που θα γίνουν την Κυριακή 01/11/08 στο γραφείο του συλλόγου στην Ανατολή . Σας περιμένουμε για το καθιερωμένο κέρασμα της ρακής . Έναρξη ώρα 12.00 Θα διασκεδάσουμε με ήχους βιολιών και όχι μόνο.

"Αν είστε φίλοι της ρακής και την ζωή γλεντάτε
καζάνι στένει ο σύλλογος την Κυριακή κ'' ελάτε"
23/08/09Τελαλήματα 2009 Στο χώρο του δημοτικού σχολείου θα γίνουν τα "τελαλήματα"(ακουστικό δείγμα)..Ώρα εναρξης 17:00, είσοδος ελεύθερη
02/03/09Εκδηλωσεις Καθαράς Δευτέρας

Το Δ.Σ. Του συλλόγου σας ανακοινώνει τις εκδηλώσεις που θα γίνουν την καθαρά Δευτέρα στην Ανατολή Ιεράπετρας: Η καθιερωμένη πια γιορτή φασολάδας που γίνεται πάνω από 15 χρόνια με πολλή μεγάλη επιτυχία . Ώρα έναρξης 11:30.

Για πρώτη φορά ξεκινά από φέτος με την προοπτική να καθιερωθεί, ο δρόμος 8650 μ. " Κούλουμα Ανάβαση Ανατολής". Σε συνεργασία με τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης διοργανώνουμε αγώνα δρόμου με την ονομασία Κούλουμα Ανάβαση Ανατολής. Οι αθλητές που θα πάρουν μέρος στον αγώνα θα ξεκινήσουν από το οικισμό Καλογέροι και θα τερματίσουν στο πρώην δημοτικό σχολείο της Ανατολής. Ώρα εκκίνησης του αγώνα 12:00 από το πρώην δημοτικό σχολείο Καλογέρων. Συμμετοχές μπορούν να γίνουν μέχρι και την ώρα της εκκίνησης.

Επίσης εφέτος θα γίνει έκθεση βιβλίου στο χώρο του πρώην σχολείου της Ανατολής με θέμα : ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

02/11/08ΚΑΖΑΝΕΜΑΤΑ 2008 Ο πολιτιστικός & φυσιολατρικός σύλλογος Ανατολής σας καλεί στην εκδήλωση ΚΑΖΑΝΕΜΑΤΑ 2008 που θα γίνουν την Κυριακή 02/11/08 στο παλιό σχολείο στην Ανατολή . Σας περιμένουμε για το καθιερωμένο κέρασμα της ρακής . Έναρξη ώρα 13.00 είσοδος 5 ευρώ . Θα μας διασκεδάσει το συγκρότημα των Γιώργου Λαμπράκη, Μανόλη Λιαπάκη, Νίκου Αθανασάκη .

"Αν είστε φίλοι της ρακής και την ζωή γλεντάτε
καζάνι στένει ο σύλλογος την Κυριακή κ'' ελάτε"
31/08/08Εκλογοαπολογιστική Κυριακή Εκλογές του Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Ανατολής
17/08/08Θέατρο Η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας παρουσιάζει την κωμωδία του Γεωργίου Χορτάτση "Κατσούρμπος" Σκηνοθεσία: Ελεάνα Καρανδεινού
Θεατρική Ομάδα Δήμου Ιεράπετρας
Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολής
Έναρξη 9:30μμ Είσοδος 5euro

28/07/08Τα μεγάλα βιολιά της κρήτηςΠαραδοσιακό γλέντι.Βιολάτορες από όλη την Κρήτη παίζουν και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια.

Συνδιοργάνωση: Δ.Ε.Α.Π.Ι, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολής, Εταιρεία Γραμμάτων & Τεχνών και Μορφωτική Στέγη. Ανατολή - Δημοτικό Σχολείο

Έναρξη 9:30μμ
Είσοδος: 20 euro
25/07/08Παραμονή Αγίας ΠαρασκεύηςΟ Σύλλογος διοργανώνει χοροεσπερίδα στο κέντρο Δρυγιές.
22/06/08ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ Ο Σύλλογος διοργανώνει χοροεσπερίδα στο κέντρο 'ΑΣΤΡΑ.
15/06/08Τελαλήματα 2008 Στο χώρο του δημοτικού σχολείου θα γίνουν τα "τελαλήματα"(ακουστικό δείγμα). Θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Εμμ. Φαρσάρη "ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ" βασισμένο σε ιστορικά τεκμήρια.

Μέσα από το έργο, αναδείκνυεται η περιοχή ως σπουδαίο Πνευματικό κέντρο επι Βενετοκρατίας αλλά και ως σημαντική επαναστατική εστία επί τουρκοκρατίας. Εκδότης του έργου είναι ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Ανατολής.

Κυριακή 06/01/08Κοπή Βασιλόπιτας Σας καλούμε στην κοπή της βασιλόπιτας που θα γίνει την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 11π.μ στο γραφείο του συλλόγου με τον Αϊ Βασίλη να μοιράζει δώρα
Κυριακή 04/11/07Ο πολιτιστικός & φυσιολατρικός σύλλογος Ανατολής σας καλεί στην εκδήλωση ΚΑΖΑΝΕΜΑΤΑ 2007 που θα γίνουν την Κυριακή 04/11/07 στην παιδική χαρά στην Ανατολή . Σας περιμένουμε για το καθιερωμένο κέρασμα της ρακής . Έναρξη ώρα 11.00 είσοδος ελεύθερη.

"Τα στράφυλα εγενήκανε και στένωμε καζάνι
ετούτηνε την Κυριακή ρακί ο λουλάς μας βγάνει."
Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007Παραμονή του Τίμιου Σταυρού θα ξεκινήσει ομάδα περιπατητών από το Χωριό Ανατολή με κατεύθυνση τον Τίμιο Σταυρό για να παρακουλουθήσουν την Θεία λειτουργία του εσπερινού. Όσοι θέλουν να συμμετέχουν να βρίσκονται στα γραφεία του συλλόγου στις 16:00

"Εκτός αμαξωτού κλουθώ,μονοπατιού το δρόμο
στη χάρη σου να βγώ να δώ από ψηλά τον κόσμο."
Τετάρτη 25 Ιούλη 2007χοροεσπερίδα Παραμονή της Αγίας Παρασκευής, θα πραγματοποιηθεί χοροεσπερίδα στη ταβέρνα "Δρυγιές" θα μας διασκεδάσει το συγκρότημα του Βαγγέλη Βαρδάκη. Είσοδος 20 ευρώ
Σάββατο 2 Ιούνη 2007χοροεσπερίδα Παραμονή των Αγίων Πάντων θα παραγματοποιηθεί χοροεσπερίδα στη ταβερνα "Αστρα" θα μας διασκεδάσει το κρητικολαικό συγρότημα του Στέλιου Μακρόπουλου. Είσοδος 20 ευρώ
Κυριακή 27 Μάη 2007 ΤΕΛΑΛΗΜΑΤΑ Ώρα 17:00 στο χώρο του δημοτικού σχολείου θα γίνουν τα "τελαλήματα." Θα γίνει διαγωνισμός τελαλήματος,θα προσφερθεί ρακι και μεζέδες και θα χορέψομε παλιούς χορούς με το συγρότημα του Βαγγέλη Βαρδάκη και τους χορευτές του Νίκου Μεταξάκη.Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Γιώργος Βιτώρος.

"Με τη φωνή ελεύθερη να τελαλούμε αλήθειες
Αντίσταση στης παρακμής κάνουμε τις συνήθειες.
Είσοδος Ελεύθερη
Καθαρή Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2006, 11π.μΓιορτή Φασολάδας Το Γιατρικό τσι Φραπελιάς νικάτο η φασολάδα,
μα να ναι στην Ανατολή απούχει ανεδιάδα
Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2007 Κοπή Βασιλόπιτας Έναρξη 11:00π.μ .Κοπή Βασιλόπιτας στα γραφεία του Συλλόγου.Ο Αϊ Βασίλης θα μοιράσει δώρα στα παιδιά
Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2006 Καζανέματα 2006 Έναρξη 15:00 .Tην εκδήλωση θα πλαισιώσει το συγκρότημα του Μανώλη Φανουράκη.
Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2006 Παραμονή του Τίμιου Σταυρού και ώρα 16:30 θα ξεκινήσει ομάδα περιπατητών από το Χωριό Ανατολή με κατεύθυνση τον Τίμιο Σταυρό για να παρακουλουθήσουν την Θεία λειτουργία του εσπερινού.Όσοι θέλουν να συμμετέχουν να βρίσκονται στα γραφεία του συλλόγου στις 16:00
Πέμπτη 24 Αυγούστου - Σάββατο 26 Αυγούστου 2006 Θερινό Σχολείο ΤΕΙ Ιεράπετρας (Αγροτική Συστημική Ανάλυση και Σχεδιασμός). Χώρος: Δημοτικό Σχολείο Ανατολής. Συμμετοχή κατόπιν αιτήσεως. Έναρξη 10 πμ – Λήξη 21:00 μμ. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολής συνδράμει ως χορηγός στη διεξαγωγή του Θερινού Σχολείου του ΤΕΙ Ιεράπετρας. Πληροφορίες για το Θερινό Σχολείο στην ιστοσελίδα www.agsa.gr και στα τηλ. 2842089796-7, υπεύθυνος Μανώλης Τζουβελέκας
Καθαρή Δευτέρα 6 Μαρτίου 2006, 11π.μΓιορτή Φασολάδας Σας καλούμε στην γιορτή της φασολάδας στο Δημοτικό σχολείο Ανατολής.Είσοδος 5euro. Συμμετέχει το συγκρότημα: Χουρδάκης Μανόλης(λύρα), Μελλιόπουλος Αλέξης(μπουζούκι),Πιθαρούλης Γιάννης(λαούτο), Τσέρος Ηλίας(αρμόνιο)
Σάββατο 29 Οκτωμβρίου 2005Καζανέματα Έναρξη 7μμ . Είσοδος 5 euro . Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το συγκρότημα "Λαϊκός Παλμός" με τους: Περαντωνάκης Βαγγέλης(μπουζούκι), Περαντωνάκης Γιώργος(Αρμόνιο),Κοϊνάκη Μάκη(Τουμπερλέκι)